28 March 2007

Például

Bár a tervezési folyamaton belül a Balokány kétségtelenül a köztérré válás irányába halad, ezt igyekszik majd úgy tenni, hogy a két legfontosabb jelenlegi értékét, a természetet és az erős emlékkel-telítettséget a leginkább megtartsa.
Vagy akár még koncepcióvá is emelje. A táj mint köztér, vagy a köztér mint táj, azaz e két fogalom összemosása gyaníthatóan a koncepció része lesz, a mementót belekeverve még hozzávalóként.

Ígyhát jó előre szólok, hogy a következő művészek példaként járnak a terv előtt s vélhetően igen nagy hatással lesznek rá...

.. Alberto Burri tájépítészeti alkotása a lávától elpusztult Gibellina Vecchia szicíliai falu emlékére. Tudósítás itt, bővebben itt.
.. Rachel Whiteread angol szobrásznő kifordított háza és egyéb térkifordításai betonból. A House projektről röviden avagy hosszabban lehet olvasni, fotót nézegetni, és bibliográfiát olvasni.

.. Daniel Buren francia képzőművész csíkjait különösen a tájba illesztve szeretem, egyelőre konkrétan még nem kapcsolom a tervemhez.

.. és végül Gregor Schneider: Totes Haus ur c. (élet)műve, amit egyelőre még értelmezek, de köszönöm line out a javaslatot!

Azért furcsa, hogy egyik sem valódi építészeti alkotás...

No comments: