23 March 2007

Huszárvágás

A jelek szerint, melyről mind a Pécsi Napilap, mind a Dunántúli Napló (és ezutóbbit közvetítve az ÉpítészFórum) beszámol, a város vezetősége és Freivogel Gábor is a belváros kiterjesztésén gondolkozik.

"Az elképzelések szerint egy teljesen új, kétszer kétsávos utat alakítanának ki a jelenlegi vasút mentén, amellyel a Zsolnay-dombtól a Nagy Lajos Király útjáig oldanák meg a Zsolnay út tehermentesítését, amely ezután csak a tömegközlekedést és célforgalmat bonyolítaná."


A 6-os út Zsolnay dombtól 48-as térig tartó szakasza felszabadul, az autók átadják helyüket a gyalogosoknak, merészebb tervek szerint akár villamosnak és a McDrive és a Shell kút forgalom híján visszavonulót fúj és önként távozik a helyszínről, ujjonganak az ötletgazdák. A terv további erényének tudják be, hogy a tervezett hangversenyterem, mely a 6-os út forgalma és a telek hátulján húzódó vasút zaja miatt eddig kritikák kereszttüzében állt, most létjogosultságot nyer. Csakhogy a zenei- és konferencia központ helyzete azóta sem változott, a vasút is megmarad és a 6-os úttal sem történik más, minthogy a telek északi oldaláról a délire kerül, ugyanannyi zajszennyezést zúdítva az új létesítményre.

A 6-os út belvárosi szakaszát már nemegyszer próbálták tehermentesíteni, és ez tetten is érhető, hiszen van már egy elkerülő út Pécsen, ami ugyan kissé szűkre sikeredett és véletlenül épp a békés Kertvároson vág keresztül. Ezt ellensúlyozandó, a forgalmat csak 50%-ban terelik a délnyugati elkerülőre, a kelet-nyugat irányba közlekedőket továbbra is átengedik a belvároson - igazodjon el a táblákon ki-ki rutinja szerint. A tervek szerint várható egy M60-as második elkerülő út is, ezért különösen üdvözlendő ez a harmadik, belvárosi elkerülő, így már kiskörút-nagykörút-hungária mintájára Pécsnek is lesznek koncentrikus körökben futó útjai.

Rajtam kívül egyedül Dévényi Sándor aggódik csupán a Balokány-Fürdőért, melyen az új 2x2 sávos út éppen keresztülvágna, hasonlóképp nem kímélve a Zsolnay-gyár déli felét, a Zenei központot, az Univ kollégiumot, és a Dohány-gyár körüli kis családi házas eldugott városrészt.

1 comment:

Balokány said...

korrekció: ma személyesen beszéltem a főépítész úrral, aki biztosított h semmiképp sem a Balokányon vezet majd keresztül az új út, a térkép csalóka csupán. Az elképzelés szerint a vasútvonal helyén vagy annak déli oldalára tervezik a 2x2 sávot - a konkrét útvonal még kérdéses.