27 February 2007

Helyszínrajz


Bár a valóságban két külön telekként szerepel, kerítéssel elválasztva, a Fürdő és a Liget területe szervesen összekapcsolódik, ezért a helyszínrajzon is így szerepelnek.


Pécsett ma minden fejlesztési indítvány az Európa Kulturális Főváros 2010 bűvöletében születik, ami az irónián túl egy valóban egyedülálló lehetőség városfejlesztési szempontból is. Elsődleges célpontja e programnak Kelet-Pécs 6-os út szakaszára eső részének építészeti rehabilitációja, mely nem más, mint a Budapest irányából autóval érkezők felvezető útja a történelmi belváros felé.
A Balokány Liget és –Fürdő ezen a felvezető tengelyen helyezkedik el, s mind a mai napig nem más, mint egy magárahagyott titkos zöld sziget a belváros szélén.

Az 1993-ban bezárt Balokányfürdő a pécsiek egykori kedvenc szabadtéri strandja volt, melynek emlékképe máig él az emberekben. Északon a 6-os úttal, délen a vasúti töltéssel és további két oldalán egy-egy másodrangú úttal közrezárt terület két fő részre oszlik: a Balokány Liget, középpontjában az egykori csónakázó tóval valamint a vitatható építészeti minőségű apró Pepita diszkóval. A terület nyugati részén fekszik az 1933-ban épült Balokány Fürdő, két úszó- és egy gyerekmedencével, hozzájuk tartozó téglaépületekkel, melyekben az öltözők, lelátó, büfé kapott helyet. A Fürdő és a Liget két telken terül el, ezeket kerítés határolja el egymástól.

1 comment:

Anonymous said...

jól néz ki a helyszínrajz, jók a színek :)